Titel: Klockan ringer själv.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Jag är född här i hamnen och min mor och mormor likaså. Mamma var född 1802, men för mormor har jag inte reda på något årtal, varken när hon föddes eller när hon dog. Morfar åt mamma hette Norelius och han var från Gävle men blev lots här i Ulvön. Det där var långt tillbaka i 1700-talet. På den tiden var det ingen annan än han och hans familj som bodde här i hamnen om vintrarna. En vinterdag fick de höra kapellsklockan börja ringa och därmed fortfor hon en hel timme. Där var ingen människa som rörde henne, utan hon ringde av sig själv. Då hade gubben Norelius sagt: "Nu är kungen död," och sedan fick de höra, att kungen dött just den dagen. Detta hade mamma hört av mormor, som vid det tillfället var 16 år, men vilken kung det var har jag ej fått reda på.