Titel: Karl den femtonde.

Meddelare: Födorådstagare Olof Nyberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Vamme

Då Karl den femtonde var kronprins, reste han en gång här uppgenom trakterna. Då han kom "norr i Bott'n" ville han på ett ställe brottas med en del unga karlar, som var församlade. De "lette" ut en, som var stadig och stark. Prinsen och han tog ihop med den påföljd, att det inte dröjde länge, förrän prinsen låg där på rygg. Men då blev han så ursinnig, att han steg upp och gav pojken en örfil. Men strax därpå tog han upp 50 kr. och betalade honom. -Så det kan nog inträffa, att kungspojkarna också träffar på dem som är starkare t.o.m. bland bondpojkar.