Titel: Landshövdingen och bonden.

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var en landshövding, som hette Frans August Ulrik Chronstedt. Han arbetade mycket på att få till förbättrade landsvägar inom sitt län, och detta blev ju till tunga bönderna. Nu fick landshövdingen rätt av konungen att sätta sitt namn på alla milstolpar efter de vägar som kom till på hans föranstaltande. Han lät gjuta stolpar av järn, på vilka det stod: F.A.U. Chronstedt. En dag var landshövdingen ute och åkte i en del av länet, där han väl trodde, att ingen kände honom. Fick han så se en bonde stå och läsa på en milstolpe. Han stannade hästen och frågade bonden, om han kunde läsa, det som stod på stolpen. "Ja för all del!" svarade bonden. "Huru står det då?" frågade Chronstedt. "Fan anamma uslingen Chronstedt!" svarade bonden. Landshövdingen förstod piken och körde genast vidare.