Titel: Medel mot tandvärk

Upptecknare: J. Christiansson

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hörnett

Det finnes två slags tandvärk; den vanligaste kommer från en ihålig tand, vari luft eller mat kommit in, om den sjuke icke vill låta taga ut tanden, kan han få bot genom att intaga något morfin och lägga i tanden en bomullsudd, doppad i en lösning af en del klorzink i fem delar vatten och öfver denna lägga en liten vaxkula.

Det andra slaget af tandvärk härör från tandroten, hvil bevisas deraf att smärta upppstår då tanden råkar röra något hårt föremål.
I detta fall är jodtinktur botemedlet. Man bestryker dermed tandköttet en eller två gånger om dagen och spolar munnen med ljummet vatten.

J. Christiansson kommer från Hörnett