Titel: Länsmannen och lönnbrännarne.

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Länsman Huss i Arnäs var en förfärligt hygglig karl. I hans tid blev det slut på rättigheten att bränna brännvin i hemmen, och länsmannen skulle fara omkring och se till, att de inte lönnbrände, samt lägga beslag på redskap, som han kunde komma över. Då han nu ämnade sig ut till någon by i sådant ärende, så gav han i lönndom bud framför sig, så att de skulle få gömma undan, ifall de hade någonting, som de var rädda för. -På ett ställe kom han över dem, som höll på bränna. Han vände i dörren och sade till skjutsbonden: "Här kan vi inte gå in, för de håller på föda barn.