Titel: Vid tinget.

Meddelare: Landstingsman Jonas Otto Högberg  År: 19115

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Näs

Det var under häradshövding Martin Schönmeyers tid. Hans domsaga var mycket stor, så jag kan inte säga precis var det inträffat, men antagligen var det i Högsjö eller Nora. En yngling stod i bergrepp av svära sig fri i barnuppfostringsmål. Då han skulle till därmed bad flickan, som hade sak mot honom, att domaren skulle tillåta att spjället öppnades innan eden avlades. Det tilläts trots svarandes protester och han tordes inte svära. Han var väl rädd att "hin" skulle komma den vägen och ta honom.