Titel: Spöstraff-dödben.

Meddelare: Skomakare Jonas Skoglund  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

På den tiden, då det var spöstraff, hade de den vidskepelsen, att de inte skulle känna slagen, om de hade ett ben från kyrkogården. Huru med en saken förhöll sig kan man ju tro och tänka som man vill. Emellertid berättas om den saken följande:
Omkring 1830 blev kyrksilvret här i Skog bortstulet ur kyrkan. Det kom sedermera tillrätta och tjuvarna kom fast. De blev dömda slita spö och det skulle försiggå på tingsplatsen i Ullånger. Nu skulle en av tjuvarna ha berett sig tillfälle komma ner på kyrkogården här i Skog i förbifarten, sades det, men det är då osäkert. Men vad som är visst, det är, att den tjuven inte rörde sig det minsta eller lät höra något ljud. Det var som man slog på en stock.