Titel: En gammal viterkvinna

Meddelare: Änka Sara Katarina Jonsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Järvberget

Jon Ersson i Degersjö gick till kvarnen en midsommarmorgon. Då fick han framför sig se en gammal, stygg kvinna. Hon hade utslaget, rufsigt hår, som stack fram under halsduken. Han förstod strax, att det var en viterkvinna och tänkte, att han inte skulle släppa henne ur sikte utan noga se efter, vart hon tog vägen. Men så råkade han snava mot en sten, så att han för ett ögonblick såg bort från henne, och sedan var hon försvunnen. Jag frågade honom, om han ej blev rädd. Han svarade: "Nä, ja hadd int na hoplag ve ja!" Han dog för en 40 á 50 år sedan.