Titel: En själasörjare.

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det skall ha funnits en präst här i Viksjö, som hette Tunvall. Han skulle vara underlig i sina predikningar. I synnerhet gick han illa åt kvinnfolken, och han gjorde sina predikningar mest om dem. En gång sade han: "Den högfärdiga kvinnan är som den högfärdiga geten, som springer upp på höga berg och säger: Mähähähäää!" Och en annan gång: "En gamma kvinna är så som en gammal bössa. Hon skall rensas och lagas, ja, smörjas och dragas. -Äro icke mina ord såsom en eld och en hammare, som kan sönderkrossa berg?! Han tålde aldrig se ett frunimmer, ha annat på huvudet än hemvävda, grova huvuddukar. Såg han någon, som hade en smula finare halsduk, skyndade han sig ut på kyrkbacken efter gudstjänsten, gick fram till den "tillspökade" och sa: "Tvi dig! Kan du icke väva dig ett huvudkläde själv?"
Det var flera historier om den där, som jag hörde av morfar, men dem har jag tappat bort ur minnet.