Titel: "Spillmärka."

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var en präst här i Stigsjö, som hette Norstrand. Han tycke om tokiga historier och var nog bra påhittig själv med. Nu var där en gång två karlar, som höll på timmra ett stall på prästgården. Den ene var en båtsman och den andre en torpare från Roten, som hette Erik Raspberg. Prästen hade reda på att de var bra till att ljuga bägge de där. Så han gick till dem och sa, att den av dem, som kunde ljuga värsta lögnen skulle få ett halvstop brännvin. Båtsmannen drog till det värsta han kunde, men vad det var, minnes jag ej. Så kom turen till Raspberg, och han sa: "Sör i lanne har de så mycke smör, att de hässjar det som då vi hässjar hö. Och då de har hässjan färdig, sätter de ett kvinnfolk grensle oppe på hässja och drar henne längs efter hela hässja, för att få den jämn, och det som stannar i "grena" blir spillmarka åt prästerna." Han fick brännvinet, Raspberg.
-På tal om "spillmarka" var det på det viset på den där tiden, att prästerna skulle ha ett skålpund smör för var ko bönder och torpare hade, men det skulle vara ett skålpund eller en "märk" extra från var gård. Om en bonde t.ex. hade sju kor, så skulle han ge prästen åtta skålpund smör. Det överskjutande skålpundet kallades "spillmärka."