Titel: Prästen lär änkan "bota."

Meddelare: Torpare J. Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var på en tiden, då det ännu inte fanns någon fattigvård. Så var det en fattig änka, som kom till prästen i församlingen och beklagade sig. Hon visste inte, huru hon skulle bära sig åt för att livnära sig. "Det blir väl ingen annan råd, än du får ge dig till att bota sjukdomar," mente prästen. Ja, men huru skulle det gå till, ty inte hade hon någon kunskap om sånt. "Joo," sade prästen, "om du skall bota bölder så säger du bara:"
"Bölde, du bulle, du vart inte större än du skulle! Och är det en kalv som är sjuk, så säger du bara:
Vit å rö, vell 'n int leva, så få 'n fell dö!"
Ja, änkan gav sig ut med en lärdomen och gjorde stora underverk. Så bar det sig inte bättre till än att prästen satte fast en köttbit i halsen, då han höll på spisa julkväll. Det såg ut, som han skulle stryka med. Frun hade hört talas om den där änkan, som skulle vara så överstyv till att laga både folk och fä. Hon skickade genast drängen efter henne. Då nu änkan kom till prästen, kände han igen henne och kom ihåg lärdomen, han givit henne, och tyckte att det här var så konstigt, att han måtte till att storskratta, fast han var så illa ute. Men då lossnade köttbiten och flög upp ur halsen, men det blev änkan som fick äran av att ha botat prästen, och sen blev hon ännu mera anlitad än förr.