Titel: Pastor Nordstrand i Stigsjö.

Meddelare: F.d. Hemmansägaren Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Det var en präst här i Stigsjö, som hette Nordstrand. Han flyttade härifrån 1850. N. Skulle vara en riktig trollkarl. Redan då han var här hade han gjort ett och annat tempo, som syntes märkvärdigt. Av den anledningen sade min morfar till honom en gång. "Jag tror, att pastorn kan trolla." Då svarade han: "Det vore väl dåligt, om jag inte skulle kunna så pass, då jag är präst." Nordstrand kom härifrån till Ragunda, och där hade han gjort många stortag. En gång blev han kallad i sockenbud, och de skulle ro över en sjö. Det stormade så förfärligt, att ingen ville ro honom över. Men N. Påstod, att det var ingen fara. Nå, han fick äntligen en med sig. Sjön gick hög och det blåste så att det yrde av vattnet, men då de sköt ut båten, blev det lugn väg över vattnet, där de skulle fram. -En söndag skulle ett brudfölje gå från prästgården och till kyrkan. Det regnade alldeles hejdlöst, men pastorn förmådde så pass att det inte föll en enda regndroppe, just där de gick fram, men på sidorna forsade det riktigt ner. En gång hade han rest bort. Drängen tog sig för att rota i hans gömmor och då hittade han prästens svartkonstbok. Drängen fick tag på ett stycke där det stod omtalat, huru man skulle sätta sina snaror för att alldeles säkert få fågel. Han tog och försökte. Nätt och jämt hade han fått ut snaran, förrän där kom en fågel flygandes och direkt i snaran, men han hade jämrat sig hårt. Då vart drängen rädd, släppte lös fågeln och tog därifrån snaran. Nordstrand är begraven här i Stigsjö, för han hade köpt gravplats här, innan han for till Ragunda.