Titel: Viterjätare

Meddelare: Änka Sara Katarina Jonsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Järvberget

Det är omkring en 60 år sedan det här skedde. Ingeborg åt Jon Ersson i Degersjö jätade vid en myr och hade just satt sig att äta, då hon fick se en liten gosse och flicka komma fram på myren och ta till att plocka och äta "otterbär". Barnen var mycket vackert klädda. Han hade ljusblå tröja och äktarö byxor samt en äktarö toppmössa med tofs. Hon hade äktarö tröja och gul- och svartsmårandig kjol. Om en liten stund kom det fram på myren 18 mjölkkor, som allesammans hade var sin skälla. Det var så nära, att hon tydligt kunde se, att somliga hade skällträljarna av läder och andra av hopstickat tyg. Alla träljarna var försedda med blanka spännen. Ingeborg satt länge och såg på allt detta, men så tittade hon åt annat håll ett tag, och sedan såg hon dem inte mera. Hon lever nog än.