Titel: En hetlevrad präst.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Det är en 40 år sedan. I en av grannsocknarna hade de en präst, som var förfärligt het av sig och aldrig tålde någon motsägelse. De höll på med en nyodling på prästgårdsmarken, hade just bränt en massa stubbar och skräp. Så befallde prästen drängen att ta kärrskrindan och köra bort från odlingen stubbarna, som inte hade brunnit upp riktigt. Drängen invände, att det inte gick ta dem därifrån ännu ty det satt eld kvar i dem. Då blev prästen flygande förtörnad. Han skulle bara göra som det var sagt. Nog gick det. Drängen gav sig iväg, lassade på de ännu brinnande stubbarna och ställde så, att de tog eld riktigt bra. Så kom han körande med det brinnande lasset förbi prästgården. Då prästen blev varse huru det var ställt med lasset, kom han springandes ut och skrek: "Kör till sjön, kör till sjön! Kör till helvete!" Jag såg den där prästen flera gånger, men det kan ju göra detsamma om namnet.