Titel: "Skélé."

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

I en församling uppefter Ångermanälven var det för åtskilliga år sedan en gammal präst, som var mera lagd för praktiska saker än för sitt kall. Han körde själv till kvarnen, "måkade" (körde gödsel) spann lin o.s.v. Frun var mera opraktisk av sig, och därför måste prästen ofta hjälpa henne. En dag sade prästen till läsbarnen: "Nu får ni ta fritt en stund, för jag måste gå in till mamma och hjälpa henne reda upp i skélét." Barnen till att fnissa. Sade så prästen: "Ja, dä är inte det "skel," som ni kanske menar. -Hon håller på sätta upp en väv, förstår ni väl!"

Anm.
Ordet skel har i allmogespråket flera betydelser bl.a. kallas bengrenen "skel."