Titel: Pastor Lidblom i Ullånger.

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

En lapp, som bodde i Hyndtjärn, hade tagit emot fårskinn av pastor Lidblom i ullånger för att göra två fällar åt honom. Då han hade dem färdiga, tog han dem med en söndag, då han var till kyrkan. Efter gudstjänsten gick han in i prästens kök med fällarna, lade dem på en stol och satte sig att vänta. Om en stund kom L. in, nöp i fällarna och luktade sen på fingrarna. Nu hade lappen använt sältran, då han beredde skinnen, och den luktar ju något. "Fy fan!" sade prästen, "det luktar lapp-lapp-lapp!" Det sade han första gången mera för sig själv, gick ett slag runt golvet, så fram till fällarna, nöp i dem och luktade, och så på samma sätt. Detta upprepades flera gånger och högre och högre blev han i målet. Till slut rusade han emot lappen och riktigt vrålade: "Det luktar ju lapp, lapp, lapp." Ut med dej, dra till helvetet och ta fällarna med dig!" Lappen tog fällarna och gick, och inte krävde prästen honom på sina fällar, utan han fick behålla dem.
En annan gång var han vid Utviksmarknad för att köpa tyg till en kostym. Han gick till ett klädstånd, valde ut av bästa kläde, frågade priset och sade till om ett kostymtyg med alla tillbehör. Han tog prima varor alltihopa, så att det blev en rätt stor summa. Då handelsmannen räknat ihop summan, sade han: "Då det blev så pass mycket, kan ju pastorn få något billigare pris." Men då blev L. Alldeles ursinnig. Va, va, va!" utropade han, "är du en sådan, som begär mera än du vill ha?! Dra du åt fanders och behåll ditt tyg själv!" varpå han kastade paketet mitt i planeten på handelsmannen och gick sin väg.