Titel: Om Per Brandell.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

"Gammel-Brandell," Per Brandell i Nora, hade ofantliga gåvor. Han var över 20 år innan han började studera. Att han kom sin in på den banan gick till sålunda:
Per B-n tjänade i en prästgård. Där var många pigor och drängar och de åt förstås i köket. En nyårsdag, då de satt till bords, sade Per till sina kamrater: "Det är besynnerligt, att pastorn tre år å rad hållit precis samma predikan alla nyårsdagarna." Detta hörde prästen, där han stod i rummet intill. Sedan de ätit kallade han Per till sig och talade med honom om den där saken. Per återgav prästens hela predikan nästan ordagrant, och sen föranstaltade prästen om att han fick komma i skola och det stod inte på länge förrän han var präst.