Titel: Kortrubrik saknas.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Det var på den tiden då Vibyggerå var komministratur under Nordingrå. Då var här en komminister som hette Sjörling. Det var en märkvärdig präst. Han blev förresten avsatt för att han en julmorgon var så full, att de måste leda ned honom från predikstolen. Han var så begiven på brännvin, att han hade flaska stående i sakristian.
En söndag kände han en viss sur lukt uppstiga från bänken nedanför predikstolen. Det var någon som hade burit sig illa åt. Då vände prästen predikan sålunda: "Ack, vad oren lukt här uppstiger! Kvinnan är likasom en oren bössa, som behöver rensas och icke allenast rensas utan även skuras."

En gång rodde han ut för att vittja sina nät. Då fick han se mycket fisk på näten åt sin granne, Jakob Andersson. Då sade han med av helig förtrytelse darrande stämma till sin dotter: "Si du Anna Kajsa, barnet mitt, huru mucket fisk det är på Jakob Anderssons nät! Han skall ha dem, han som är en syndare."