Uppteckning nummer LMV-A1019b

Titel: "Trollbuföring"

Meddelare: Skomakare Erik Svanberg  År: 1916

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Lide

Trakten kring sjön Skiringen har i forna tider ansetts vara mycket rik på osynlige och allt annat skrock. Många av de gamla påstod sig ha hört "trollbuföringar" där. En gubbe hade där hört en sådan buföring komma mot sig, men han såg ingenting. Han hörde korna trampa och råma och skällorna skramlade alldeles inpå honom. För att värja sig mot de osynliga följet slog han ifrån sig med handen, och se- han fick en skinnpäls på armen!- Denna historia hörde jag som ung av Hamberg i Långänget och han hade hört den av den som varit med om äventyret.