Titel: Komministern och bonden

Meddelare: Födorådstagare P. Melin  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Gälven

Det var en komminister här i Själevad, som var duktig till att supa. Nu var det en liderlig en som hette Nils Nilsson. Han var bonde i Svedje men for ändock omkring och snöpte "bjäckrar" (gumsar) åt folk. En morgon fann prästdrängen honom liggande i fyllan i en höskrinda och sova. Han talade om detta för prästen, som strax gick dit och väckte honom. "Kanske pastorn vill ha rn kask?" frågade N. N-n. "Tackar så mycket!" svarade prästen. Så gick de in och drack både en och två kaskar och flera till. "Kanske pastorn vill, att jag skall ta och sjunga en visa för pastorn?" frågade N. N-n. "tackar så mycket, N. N-n. Tackar så mycket!" sade prästen. Då diktade N. N-n. På rak arm och sjöng sin egen ton: "Du är ett sköna prästämne, du vill´ bäre hä, hä å ällre ge." Prästen tyckte förstås inte om detta, men han höll god min, för han trodde att han skulle få flera kaskar. N. N-n. Tog emellertid sin flaska och gick.