Titel: Präst och klockare.

Meddelare: Torpare Nils Bylund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Haffsta

Det var en präst, som var mycket snål, som ju många präster både varit och är. Han ville inte låna någon människa hus och därför klädde han varenda kväll ut sig till luffare och satte sig i spisvrån. Då det nu kom någon och ville låna hus, pekade prästfrun på gubben och sade: "Nej, det går inte för sig i kväll, för vi har tagit in en så'n där förut." Så en kväll klädde klockaren ut sig till luffare och gick i prästgården och bad att få ligga där. Han fick det vanliga svaret. Nu höll de just på brygga dricka till julen och hade ett stort kar fullt med nytt dricka inne. Klockaren bad att han skulle få dricka litet ur karet, innan han gav sig iväg. Det fick han lov till. Men bäst som han stod där och drack, låtsades han kräkas i karet, och sen gick han sin väg. Ingen i prästgården ville smaka av det där drickat, som den där luffaren kräkts i., och inte ville de slå bort drickat heller. Därför gick de till klockaren och erbjöd honom hela karet och han tog emot det med glädje och drack ur det med god smak.