Titel: Osynliges boskap

Meddelare: Gästgivare Anders Bergman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Vennersta

Då jag var lillpojke skickade pappa mig till ett berg att hugga ihop ett lass ved. Det var så sent på hösten, att det var svallis i berget. Så får jag höra skällrammel och "kåkning" alldeles som då jätare är ute med kreaturen. Jag sprang fram ett stycke för att se vad det var, men jag såg ingenting till. Nu hade jag hört sägas, att man får behålla vad "vitra" rår om, om man blir i tillfälle kasta stål över det, och jag räknade ut, att jag skulle göra mig förmögen genom att ta en ko ifrån dem, om de kom den vägen fram. Si, jag var inte alls skogsrädd, och jag hade klart för mig, att det var vitra. Men jag fick lov ge mig iväg därifrån, för om en stund var de där ljuden runt omkring mig och alldeles inpå, men ingenting såg jag. Skällorna var inte alldeles lika som våra, utan det lät mera som de var trasiga.- Det där har jag mycket grubblat över, huru det kunde hänga ihop.