Titel: I möte med trollbuföringen

Meddelare: Fiskarhustru Karin Sundlöv  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Mor min skulle gå från Skule över Skuleskogen till Vibyggerå en vårkväll då hon var en 9 eller 10 år. Då hon kom i Kasabacken fick hon höra att det kom en buföring efter henne. Det "tjesa" och "gvatje" och klingade. Hon trodde, att det var Kexeborna som var ute och boförde. Därför stannade hon för att invänta dem så att hon skulle få sällskap med dem. Ljuden kom närmare men inga kreatur syntes till. Då förstod hon, att det måtte vara något "skrock". Hon sprang undan allt vad hon orkade och ljuden höll efter, men då de kom till Kasamyra tog de av efter vägen till Flakatoberget. Då flickan kom hem, såg far hennes, att hon var så blek. Han förstod, att hon hade sett något "skrock". Sådant skall man inte tala om förrän man sovit för då blir man sjuk. Därför sade gubben åt henne: "Tig å gå å lägg dej!" På morgonen frågade han henne, vad hon sett på kvällen. Då hon talat om det, sade han: "Asch, vad du är dum! Ska dem (vitra) inte få flytte dem?"