Titel: Präst och klockare håller vad.

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Jo, det var på det viset, att de i en församling hade en präst, som var mycket snål, som ju prästerna haft ord om sig att vara. Klockaren där i församlingen hade en enda ko, och den var mycket vacker, så att prästen bra gärna ville äga den. Därför föreslog han klockaren att de skulle ingå vad med varandra. Den som först hälsade god morgon åt den andre på söndagsmorgonen, skulle få en ko av denne. "Ja, våge vinne å tappe kan," tänkte klockaren och slog till. Då det blev mörkt på lördagskvällen, gick klockaren till prästgården och satte sig uppe i ett träd, som stod ända vid förstugubron för att vaka, tills prästen kom ut på morgonen. Trädet var en gammal lönn, så att ingen kunde se honom för det täta lövverkets skull. Där satt nu klockaren och lurade. Frampå natten kom prästens piga ut på bron för att göra sitt lilla nattärende, för på den tiden fanns inga nattkärl i världen. Strax efter kom prästen ut och ställde an med samma göra på andra sidan bron. Så sade prästen till pigan: "Vad kallar du det där, som du har, som det rinner ur?" _"Egyptiland!" svarade flickan. "Men vad kallar pastorn det där, som han har, som det rinner ur?" -"Mosen," svarade prästen och fortfor: "Vad hindrar väl att Mosen får gå in i Egyptiland?" Nej det var ingenting, som hindrade från flickans sida, och så ställde de till med det där ute på bron. På morgonen var prästen uppe i mycket god tid för gå över till klockaren och ta honom på sängen och hälsa god morgon. Men så fort han kom ut på bron, hälsade klockaren god morgon uppifrån trädet: "God morgon, herr pastor!" sade han. "Är du redan här!" utropade prästen. "Redan då mosen gick in i Egyptiland var jag här," svarade klockaren. "Kon är din, du har vunnit vadet," sade prästen och gick in till sig.