Titel: En osynlig kvinna till hjälp

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

I Eds socken var det en gubbe, som en dag var ute och metade i en bäck. Han hade med sig ett kvarter brännvin i en flaska. Då kom det till honom en främmande kvinna och slog sig i samspråk med honom. Gubben tog sig en sup och gav även kvinnan en. I stället gav hon honom en skjorta, som var så tunn och fin, att han kunde lägga in den i spegeldoslocket, då han vek ihop den, men hon var ändock stor nog åt honom. Då han tog på den, blev han osynlig. En gång tog han den på och gick folket i möte, då de kom ur kyrkan. De gick rätt på honom, så att han såg att det var verkligt. Vidare sade kvinnan, att brännvinet, som han hade kvar i flaskan, skulle aldrig ta slut, men han skulle inte få supa sig full. Men ändock inträffade emellanåt, att han tog sig lite för mycket till bästa, och då ville han gärna ihop med folk och slåss, men då kom den osynliga kvinnan emellan-ty det var av en sådan han fått skjortan -och avböjde slagen, så att han inte gjorde någon illa.- Han blev mycket anlitad, då någon "råkt för" någon sjukdom från de osynliga. Men det var inte han, som lagade det, utan den där osynliga kvinnan. Det hade han själv erkänt. Då skjuts kom och hämtade honom, satte hon sig upp i åkdonet bredvid honom, men det var ingen annan än han, som såg henne. Hon levde alltid i hans närhet, och de torde väl helst ha hoplag med varandra- I Holms herrgård hade frun i huset legat sjuk i 30 år. Dit blev nu den där karlen hämtad, och han fick frun bra. Han hade för någon annan sagt, att fruns sjukdom kom sig därav, att hennes man hade hoplag med en underjordisk kvinna, och det var hon, som höll frun sängliggande. Men nu fick den här kvinnan vika för den osynliga kvinnan, viskarlen hade med sig, för hon var starkare. Min mor kände till den där frun på Holms herrgård, som hade varit sjuk så länge.