Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-A219

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bredsjögetternas ursprung

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Det var en gammal gumma här i byn, som dog för en tio år sedan. Hon hade sett och hört mycket av "vittra" och hade mycket att berätta om dem. Som ung tjänade hon i Bredsjön. Hon berättade, att följande skulle ha tilldragit sig där:
I en gård hade en ko kalvat borta i skogen. Det var en stor, helvit, väldigt vacker kalv , varför de "satte på" den. Men det blev ingen bra mjölkko av den. Då misstänkte de, att det mått vara en "vitterko." Så en kväll, då pigan höll på måka i ladugården, kom där en vitterkvinna och ställde sig på kasen och sa: "Lillko, vitko! Ska vi byte i tre getter å en bock?" "Kör till!" sa pigan. På morgonen var kon borta, och tre getter och en bock hade kommit i stället. De där getterna lärde vara alldeles makalösa till att mjölka, och det blev stam föräldrarna till de berömda bredsjögetterna.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:I_1915. Uppteckningsnr: 219


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


MAN DRYCKESINDUSTRIPERSONAL BRYGGERI

FÄRJELÄGE BIL MAN FLOTTE

KYRKA DOPFUNT

Servett

Snusdosa

Ask