Titel: De osynliges ko

Meddelare: Änka Maria Åslund  År: 1915

Socken/stad: Bjärtrå  By/kvarter: Slipsta, Marieberg

Det var i Lökom i Boteå för kanske en 50 år sedan. En av bönderna där i byn hette Forslund. Hans hustru var en dag i häbberet och ordnade. Kom det så en stor ko och stack in huvudet genom häbbersdörren. Gumman hojtade åt kon för att få henne iväg, men hon stod kvar. Då tog hon en gammal skära och hötte med mot kon men så hötte hon för häftigt så att skäran flög ur handen på henne och baköver kon. Kon stannade kvar på gården. Om en stund kom där en främmande kvinna och sade till henne: "Du har tagit en ko av mig, du." "Nej," svarade gumman, "hon går där ute. Tag igen den!" "Den där har jag ingen makt med, sedan du kastade stålet över henne, men du kan gärna ge mej en get i stället," svarade kvinnan. Hon fick en get och försvann som en dimma, för det var en viterkvinna. Men först hade hon sagt, att den där kon mjölkade fullt huru stort kärl de än tog, men om de tömde ur kärlet och började mjölka igen, så kommer hon aldrig mera mjölka. De hade kon länge och hon mjölkade beständigt full en stor pyts. Men så bytte de om piga och glömde tala om för henne huru det var med den där kon. Hon tömde ur, då stävan blev full, och satte sig att mjölka ånyo, men nu fick hon inte en droppe ur henne och aldrig sedan heller. Detta hörde jag av madam Forslund i Torsåker, som var sonhustru till den där gumman som fått tag på viterkon.