Titel: Dalpojken och biskopen.

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

En dalpojke gick omkring och sålde korgar.Han tog aldrig av sig mössan, då han kom in på ett ställe. Så hände sig, att han kom in i själva biskopens kök, och biskopen kom ut för att prata med den främmande gossen. Då han såg honom ha mössan på, sade han: "Nog skall du väl ta av dig mössan, då du står inför biskopen". "Jasså, är det biskopen!" utropade pojken. Ja, då skulle han visst tagit av sig mössan, som han också gjorde. Så stod han alldeles tyst och stilla en stund, och inte heller sade biskopen något. Slutligen frågade pojken: "Gör dé nån mån, eller kanske jag skall ta av mig rocken med?" Biskopen tänkte ut ett sätt att sätta pojken på det hala och började fråga; "Huru många gudar har ni i Dalarna?" "Har ni mistat nån här kanske?" vrängde pojken till, så att biskopen inte slapp till att komma fram med det riktigt kvistiga, som han funderat ihop.