Titel: En präst i Gideå.

Meddelare: Torpare J, Ödmark  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

Kyrkoherde Gran i Gideå, Björkkvists företrädare, var supig. En gång, då han höll husförhör i prästgården, sade han: "Fortsätt och läs på den här brädan (bänken), medan jag går in och får mig en kask!" Församlingen blev efter som själasörjaren var. Där söps alldeles ohyggligt. Men så kom Björkkvist. Han arbetade av alla krafter mot dryckenskapen och råheten och fick därför från början många fiender. Då han en söndagsmorgon gick upp i kyrkan, var det uppsatt en brännvinsflaska på var sida om kyrkogårdsgrinden uppe på grindstolparna. - En gång var det fråga om skilsmässa mellan två makar. Dessa måste av den orsaken gå och läsa hos prästen var sin gång en viss dag i veckan en längre tid. En dag kom mannen till prästen med en flaska brännvin under armen. Prästen pekade på flaskan och frågade, vad detta var. "Dä ä nan släkt på hennes (hustruns) sie", svarade mannen.