Titel: En svår text.

Meddelare: Lantbrukare Nils Petter Lundqvist  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Det var en kyrkoherde, som hade en hjälppräst, som höll på smått fria åt en av hans döttrar. Kyrkoherden var väl inte vidare för detta pariet. Därför uppställde han det villkoret, att hjälpprästen en söndag skulle predika över en text, som han skulle få reda på, först sedan han kom upp i predikstolen. Lyckades han göra sin sak riktigt bra, skulle han få flickan. Då han kom upp på predikstolen, låg där ett papper, som var vitt på bägge sidorna - inte en bokstav fanns. Han såg först på ena sidan och sade: "Här är också intet, och av intet skapade Gud himmel och jord." Det blev hans text, och han gjorde en riktigt vacker predikan, och då måste ju kyrkoherden ge honom sin dotter.

Anm.
Som barn hörde jag samma historia berättas hemma i Vilhelmina.