Titel: En studenthistoria.

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Det var två studenter, som vandrade omkring från trakt till trakt, som studenterna förr i tiden brukade. En kväll kom de till en prästgård och ville låna hus, men prästen nekade. Men så sade en av studenterna, att de hade studerat och räknat ut, att en ny syndaflod skulle komma den natten, och de mente åt prästen, att han väl inte kunde vara så obarmhärtig, då de i alla händelser skulle dö allesammans den samma natten. Då gav prästen med sig och medgav att de skulle få ligga i pigans kammare. Hon fick lägga sig på något annat ställe. För att kunna klara sig i den händelse syndafloden kom, bäddade prästen åt sig i ett stort baktråg, som han medelst snören hängde upp i taket i förstugan. Prästens piga hade en fästman, som brukade gå och ligga hos henne på nätterna. Även denna natt kom han och knakade på fönstret. Studenterna förstod genast, huru det hängde ihop. En av dem gick fram till fönstret och sade: "I kväll kan du inte få komma in, för jag är så sjuk". "Jasså är du sjuk!" sa fästmannen, "då ska jag ta å gå hem till mor å få nån gomat åt dig, så kanske du blir bra", och så kilade han iväg. Om en stund kom han tillbaka med en hel bytta mat av bästa slag och stack in den genom fönstret. Sedan studenterna tömt byttan, sket de i den och skickade ut den till pojken. Då han kom hem och öppnade byttan, begrep han ju, att det stod galet till. Så där skulle aldrig hans flicka ha gjort. Han tog nu en järnstång och värmde den, så att den blev riktigt het, och så gich han tillbaka till prästgården och knackade på pigkammarfönstret. "Är du nå bätter?" frågade han. Nej, det hördes vara dåligt fortfarande. "Kom hit och andas, så får jag känna, om det är mycket farligt ställt med dig!" sade han. En av studenterna öppnade fönstret och stack ut sin bara ända. Det var alldeles kolmörkt, så att han vågade göra det. Men drängen hade sin heta järnten till reds och körde den i ändan på studenten. Det brände och sved naturligen alldeles förfärligt. "Vatten, vatten!" skrek han av alla krafter. Prästen vaknade och trodde, att syndafloden hader kommit, så att vattnet redan stod uppe i rummen. "Nå, så segla vi väl då!" sade han så förhoppningsfullt, och så skar han av snöret, som höll upp baktråget, med påföljd att han störtade i golvet och höll på slå ihjäl sig.