Titel: Brandélls galoscher.

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

"Gammel Brandeln" (kyrkoherde Per Brandell) var en, som såg "lite vätt" mer än vi en och var. "Dä va rent å en kristi människa". Av de gamla har jag hört den här berättelsen om honom. Brandéll var mycket mot dans, superi och kortspel. I socknen, där han var, höll de nästan beständigt på med sådant. Men Brandelln skrämde dem, han. En kväll bad han sin dräng följa sig på något stället, där det var dans. Drängen spände för hästen, och de for dit det var lekstuga. Då de kommit fram, tog Brandell av sig galoscherna och sade till drängen att stiga i dem och titta in i dansarrummet. Han gjorde så. Då fick han se, huru fan hade trätt tömmar i fruntimmernas öronringar och körde runt, runt med dem, och karlarna var väl insnärjda i samma tömmar. Men sedan blev det mycket bättre på alla vis i socknen. De blev rädda, människorna, då de fick höra, vilken anförare de hade.