Titel: Herr Nisch:s skatt.

Meddelare: Dagsverkstorpare Nils Abraham Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

Långt tillbaka i tiden var det här i socknen en präst, som kallades Herr Nisch. Enligt sagan skulle han ha grävt ned silver och andra dyrbarheter i Prästnipan. Många lär ha försökt gräva upp dem på midsommarnätterna, men de har alltid fått se underliga gubbar, så att de inte kunnat hålla sig tysta, och därför har de ingenting fått tag på. En gång fick de se en gammal gubbe komma förbi och dra sig på kryckor. Han hördes tänka om gå till Stockholm. De som grävde svor till åt honom, och sen kunde de gärna hålla på och gräva huru länge som helst. Men slutligen lärde det vara en gubbe från Vingnäs, som var karl till att hålla käft, och han fick upp skatten. Det var inga pengar utan bara silverpjäser. Det är bara så pass att jag minnes den gubben, som skulle ha lyckats nypa åt sig Herr Nisch:s nedgrävda skatt. Han hade sedan farit med den till Stockholm och bytt åt sig pengar för den, om det nu är sant som väl beror på.