Titel: Mot kräfta

Upptecknare: J. Christiansson

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hörnett

Denna sjukdom börjas med en hårdhet som ej låter skjuta sig, den blir småningom kantig med skäringar uti som slutligen brister sönder.

Botemedel.
En rågad sked honung, en sked tjock söt grädde och så mycket fint rågmjöl, att det blir salfva, utbredes på hampväf eller hampa och lägges på knölen, ombytes morgon och afton, skulle den öppna sig, göres salfva af ett lod pulviserad galmäja, ett lod blyhvitt, ett lod vitriol eller kopparrök som blandas som med bomolja så att det blir salfva som bredes på hampväf och ombytes hvar sjette timme.

Då kräftskadan efter 9 dagar börjar bortfalla, då påläggas rifna morötter som ombytas 2 gånger dagligen för att stilla smertan. Då såret visas som röda risgryn är det friskt, det läkes sedan fort.

J. Christiansson kommer från Hörnett