Titel: Också en kyrkvärd.

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

I början av mitt minne var det en gubbe nere på socknen, som hette Samuelsson, och som blev kyrkvärd. Nu var han bävande för huru han skulle skicka sig riktigt väl, då han skulle gå omkring med håven. Han hade ju ingen vana med sånt göra. Då tog han och satte en skopa på en lång käpp och gick i ladugården och övade sig bland korna. Han hade satt upp det märket, att det skulle gå bra för honom, om korna nosade i skopan. Då gav de i håven. -En lördagskväll for han till stan efter nattvardsvin, men innan han for hem, "tog han på sig blyhatten" (söp sig full), så att han inte hade reda på sig. En grinda efter vägen var stängd och den körde han över, men då hoppade kaggen till så hårt i kärran, att den gick sönder. Då han kom hem var han utan vin. Nästa dag var det nattvardsgång i kyrkan, och då var det ingen annan råd än han måste skicka drängen till stan efter nytt vin på söndagsmorgonen, och det drog om, innan han kom tillbaka, så att de måste vänta en stund med nattvardsgången den dagen. Emellertid förblev Samuelsson kyrkvärd länge trots detta, men han fick mer än en gång höra, att han hade "sålt Kristi blod famnvis efter stassvägen."