Titel: Gumman och ekot.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Förr i tiden var det en del folk, som inte begrep sig på vad ekot var. De trodde, att det var andar i bergen, som svarade då man ropade. En gammal gumma, som bodde strax intill ett högt berg brukade fråga dessa bergsandar till råds, då hon ämnade företaga sig något. Hon hade en gammal ko som hon var tveksam om hon skulle "sätta på" (låta leva) något fler år. Då ropade hon till berget: "Ska hon få leva, eller ska hon?" -"Dööö!" svarade ekot. Varpå gumman slaktade kon, men efteråt kom det för henne, att hon kanske hört fel. Hon frågade igen: "Ska hon dö, eller ska hon leva?" -"Leva!" svarade ekot. Då blev gumman falit ånger, men nu var det för sent.