Titel: Hos snåla bönder.

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var i en bondgård, som det var mycket snålt med maten. De fick aldrig mer än två strömmingar var till varje mål. Men till slut tyckte kärringen att även detta var för mycket, så att hon tog bort den ena strömmingen, så att det blev bara en kvar. Då tog drängen och knöt ett snöre omkring halsen på sin strömming, hängde den på stolpkroken och tog till att dänga den med ett björkris. "Herre Jesses, vad tar du dig till," utropade gumman. "Jo, han har hadd bort kamrat'n sin, den jäkeln, å nu ska'n förbanne mej täla om, var han gjort å'n."