Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-S479

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bonden, drängen och äggen.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var en gång en bonde och hans dräng, som satt och åt. Bonden fick två ägg men drängen bara ett. Så skulle de tröska säd. Då bonden slog två slag, slog drängen bara ett. "Varför gör du så där?" frågade bonden. "Jo, jag fick bara ett ägg, jag," svarade drängen. "Var inte dum nu," sade bonden, "utan tröska riktigt." Men det var lögn få drängen tröska i ordning. "Gå in nu då och få dej ett ägg till!" sade bonden. Drängen gick in. Där var dottern ensam för tillfället. Drängen påstod att bonden hade sagt, att han skulle få ligga när henne. Detta trodde flickan förstås inte på, varför hon gick ut på stugubron och ropade till gubben: "Skán fo dä?" "Ja, lätt'n fo, men dä ska gå fort, så att han kommer tillbaka och tröskar nå'n gång." Ja, då pappa hade sagt det, så var det ju ingen annan råd än lyda. I köket fanns ingen säng, varför de lade sig uppe på bordet. De hade nätt och jämt gjort ifrån sig, så kom gubben in. Nu hade de råkat till att spilla för sig på bordet, då de låg där. Detta fick gubben se, och han trodde, att ägget varit löskokt och att drängen därför ratat en del av det. Detta gjorde honom ont, för han var falit snål. "Var du inte mera nödig om äggen, så kunde du gärna ha varit dem förutan," sade bonden, -och så gick han och slickade upp, det som var på bordet!

Anm.
Redaktionssekreterare T. Settman i Örnsköldsvik hörde samma historia berättas i huvudsak lika i Ålems sn. Kalmar län för c:a en tio år sedan.
L.Jn.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1916. Uppteckningsnr: 479


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


KYRKA LAMPETT

ÄLV TIMMER

KVINNA

Borr

Vävprov

Spinndrift