Titel: En snål.

Meddelare: Målare M. Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det var någonstädes i Umeåtrakten en gammal ungkarl, som var förfärligt snål. Han bodde för sig själv i en liten stuga, där han hade det snuskigt över all beskrivning. Mat lagade han sig själv och den bestod för det mesta av gröt. Sådan kokade han för en hel vecka i taget. Nu hade han en gång varit borta, så att grötpartiet blivit alldeles förstört av mögel. Han försökte ändock att äta gröten, men det gick inte. Då tog han fram en butelj konjak och slog i ett glas och satte på bordet och så lovade han sig själv, att om han åt upp gröten, så skulle han i belöning få konjaken efteråt. Och så högg han i på nytt med gröten, och nu gick det. Men då han väl fått i sig gröten, ångrade han, att han lovat sig konjaken, och så slog han ur glaset tillbaka i buteljen och satte den i skåpet igen. Men detta var hans sista måltid. Han blev sjuk av den där rätten och dog och efterlämnade några usla, lortiga paltor och en väldig hop pengar.