Titel: Kyrkstraffet.

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Erik Persson i Långvattnet var en riktig storbonde på sin tid, men han måste ändock stå kyrkstraff en gång, ty han hade stulit en timmerstock av Gideå bruk. Då han stod där i kyrkgången, sade han så högt, att det hördes över hela kyrkan: "Já tör fell stå utför je (er) här i dag". Då de gick från kyrkan, begav han sig till handlanden Lundberg och köpte starkvaror av alla de slag, som fanns, och bjöd alla, han såg. Han ville visa, att det där straffet inte knäckt honom det minsta. Det är väl en 60 år sedan.