Uppteckning nummer LMV-A759b

Titel: De underjordiskes ko.

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Morfar åt min far bodde i Ytterfälle. En dag var han borta i skogen och kvistade granris och hade till den ändan klättrat upp i en gran. Det var på den årstiden, då inga kreatur var ute, men likväl kom där en hop med kor omkring granen, där han var. Han förstod, att det var de underjordiskes, och han hade hört, att de skall må lämna kvar djuret, om man lyckas kasta stål över det. Han slängde yxan över en av korna, och i detsamma försvann alla de andra, men hon blev kvar. Han tog henne med hem, och de satte in henne i ladugården. Då gumman höll på stilla om kvällen, kom en främmande kvinna till ladugården och sade, att den där kon var hennes men de skulle behålla den om hon blott fick igen kalven, som hon hade i sig, eller också en bruse. De skulle bara släppa djuret ut på backen, så skulle hon ta vara på det. Vidare sade hon, att de fick ta så stort kärl de vlle till stäva, så skulle kon mjölka det fullt, men de fick inte tömma ur och mjölka på nytt, för då strök kon med. De skulle inte heller behöva ha något besvär med att skaffa djur åt kon. Då kon kom ut, skulle hon nog finna en av sin ras. De hade denna ko i många år, och hon var den yppersta, de kunde tänka sig. Men så for husbondfolket bort och glömde säga för pigan, huru det förhöll sig med den där kon, och därför tömde pigan stävan och började mjölka på nytt, men då dog kon, som sagt var.