Titel: Tattarkäringen botar.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Den här historien är dagens klara sanning. Det hände för bara en 15 år sedan. Per Olov Hörnfeldt i Sellviken låg sjuk i reumatism, så att han inte kunde lämna sängen. Då kom det en tattarkäring till gårds och hon åtog sig att bota gubben. Hon skulle ha hustruns båda ringar, en av gubbens skjortor, ett av hustruns lintyg, och tio kronor kontant jämte en handduk. Hon fick det begärda och gjorde ett litet knyte av det med handduken som omslag. Med detta gick hon ut på en liten stund. Hon skulle trolla bevars! Så kom hon in med det och sade, att de skulle lägga upp det på vinden mitt ovanför den sjukes säng. Där skulle det ligga i tre veckor utan att öppnas, men varje torsdagskväll skulle den sjukes hustru nypa fast det där knytet mellan knäna och gå baklänges ut mot dörren. Efter de tre veckorna skulle gubben vara bra. Någon betalning ville hon inte ha strax, men hon skulle komma tillbaka och då fick de väl ge henne som de tyckte till. Hörnfeldts följde ordinationen till punkt och pricka. Då de tre veckorna gått, låg gubben fortfarande till sängs. Då först började de ana oråd. De öppnade knytet. Ringarna och pengarna var borta, och tattarkäringen behövde de aldrig se mera. De blev grundligt lurade.