Titel: "Tjyv-Ante" och "Järven".

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Före mitt minne var det två stortjuvar, som huserade här på trakterna. Den ene av dessa kallades "Tjyvante -Ante", den andre "Järven". De hade sitt tillhåll hos en i Nordmaling, som hette Israel Rönnholm och så hos en gammeljänta i Klövsjödalen här i socknen. De brukade mycket stjäla vävar från bleken. De behövde inte ha några nycklar för att komma in i husen - blåste bara i nyckelhålen, så sprang låsen upp. Vidare kunde de söva både hundar och människor, som var inne, så att de fick undersöka allt i huset i godan ro. Slutligen kom de fast. "Järven" blev tagen i Gideå. Då de skulle frakta honom över Ångermanälven, hopade han i vattnet och drunknade. Ante kom fast i Nordmaling. Han kom på häktet och fick visst aldrig slippa ut.