Titel: Rövaren i Dopberget.

Meddelare: Torpare Ander Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avanäset

Det är så länge sen, att det är bara som en saga, men det har hänt. Befolkningen i dessa trakter led stor skada av någon, som på somrarna stal får ute på betet och om vintrarna tog sådana i ladugårdarna. Han gick även in i stugorna och stal. Mitt på ljusa dagen hade han varit in på ett ställe och tagit filkärnan. Även silver och andra dyrbarheter tog han. Han gick så finurligt tillväga, att ingen fick se honom. De försökte "räcka spåren" och på det sättet finna honom, men det lyckades inte, förrän de kom underfund med hans knep. Han hade sådana skor, att han kunde ta på dem bakfram, när så var lämpligt! När de fått detta klart för sig, hittade de snart hans gömställe, som var en grotta i Dopaberget. Långt förut hade befolkningen utverkat lov från överheten att få skjuta honom, ifall de inte på annat sätt kunde få tag på honom. Tidigt en vårvintermorgon begav sig en skara karlar dit och omringade grottan på något avstånd. De vågade inte tränga in i grottan, ty de förstod, att han var beväpnad, men då han på morgonen kom ut för att "slå av sig vattnet", rusade de alla fram för att gripa honom, men han var för kvick i vändningarna. Innan de nådde fram, försvann han i skogen. De satte efter honom, det var skarsnö som bar förträffligt, men det var inte svårt se, vart han tog vägen, ty han var barfota och det dröjde inte länge, förrän han hade nött sönder skinnet på fötterna så att det blödde ymnigt. Då de fick syn på honom, ropade de till honom att stanna, men han lydde icke. Då sköt de och träffade. "Å, jäveln!" ropade han till och störtade omkull död. I hans grotta hittade bönderna igen alla sina förlorade värdesaker. Där var mycket väl ombonat med fårskinn och utanför låg en stor hög fårben, ty han hade varit där i många år. Varifrån han var, fick de aldrig reda på. Folk finnes, som mycket väl vet, var den där grottan ligger, och det är inte länge sen de besökte den. Den lär vara ganska djup, har en trång ingång, men är rätt så rymlig inne i berget.