Titel: Rövarna i Skuleberget.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Rövarne i Skuleberget kom fast genom en fyndig dräng, som var från byn Bergom, om jag ej minnes fel. De hade slaktat en bock i gården en dag. Drängen tog nu och blodade ned sig grundligt, och så begav han sig upp i berget till rövarna och sade, att han ville slå sig tillsammans med dem, ty han hade slagit ihjäl en karl. Han sade sig känna till en hel del förhållanden, som kunde bliva dem till nytta. De upptog honom nu bland sig. Efter någon tid narrade han dem med sig ut på en holme i Sundsfjärden, där några bönder hade sina får. Då han fått dem ett gott stycke in på ön, listade han sig ifrån dem, tog båten och rodde efter folk. Så blev de gripna. Detta tilldrog sig i början av 1800-talet.