Titel: "Liderliga Frisendahl."

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det är väl en 70 år sedan "Liderliga Frisedahl" levde. Han var av prästsläkt men hade slagit sig på att göra bara sattyg och ledheter. På den samma tiden levde också här i socknen en fröken Selander. Hon var släkt med Hakvin Selander, som var så lärd, att han hölls i Stockholm och gjorde "alnackor". Den där fröken var inte vidare fager av naturen, och därför blev hon aldrig gift, varför hon med tiden blev alldeles falit skarp och stygg. Henne träffade "Liderliga Frisendahl" en gång i förstugan på gästgivaregården i Docksta. Där var just ting, så att där var mycket folk församlat. "Liderliga Frisendahl" klappade gamla fröken längst nederst på magen och sade, så att det hördes över hela förstugan: "Din hora!" Han blev genast stämd inför tinget, ty det gick för sig då för tiden. Då förklarade han saken sålunda: "Det var inte min mening, att hon var en hora på samma vis som de menar i stämningen. Si saken är den, nådig domarn, att det finnes en sorts fickur, som inte har någon stämpel, och de uren är både vackra och bra till att gå, men de kallas ändock av alla människor för "horer." nu var min mening den, att mamsell Selander är lika härlig och präktig som ett sånt där fickur." -Ja de kunde ingenting göra åt honom, då han haft en så god och vacker mening. Han gick fri, "Liderliga Frisendahl."