Titel: Vittergetterna

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

På ett ställe i Norge var en bondhustru på somrarna med sina kreatur i fäbodarna. Vittra höll också till i de samma fäbodarna och delade husrum med ägaren. I fähuset kunde hon så väl höra, huru de bjäste korna in och ut, mjölkade och måkade, och i mjölkboden fick hon ingenting ha i fred på ena sidan, ty där hölls vittra med sina mjölkordningar. Likaså var de inne stugan, slamrade med grytor och andra kärl och skurade sina mjölktråg. Men hon såg ingenting till av dem, förrän just då hon skulle till att flytta hem till gårds på hösten. Hon hade en rent ovanligt stor och vacker ko, som var alldeles snövit. Nu får gumman se en främmande kvinna stå och klappa och smeka den där kon. Kvinnan talade om, att det var hon, som bott tillsammans med henne hela sommaren, och nu ville hon byta åt sig den där kon. Hon skulle ge sex getter för den. Bondhustrun gick med på detta. I samma ögonblick försvann vitterkvinnan och den vita kon, och i stället var det sex stora, vackra, alldeles vita getter med var sin killing där på fäbodvallen.
Nästa och följande somrar var bondhustrun med sina kreatur i fäbodarna, och även vittra var där som förr. Ingenting såg hon, men ljuden av dem hörde hon dagligen och däribland kände hon igen den stora, vita kons läte. Så hade det gått tre år och var nu julkväll. Då kom kon tillbaka till gårds. De undrade, huru det där kunde hänga ihop. För att få klarhet om den saken begav sig bonden i gården till de där fäbodarna, där vittra höll till. Han fick också mycket träffa vittermannen och denne sade, att hans hustru nu var död, och sedan det skedde, hade den vita kon så "otröjt" hela tiden, att han tyckte det var synd om henne. Därför hade han själv lett henne till hennes gamla hem, och nu skulle de få igen henne. Getterna skulle de också få behålla, och det hördes vara så ofantligt bra djur, de där getterna.