Titel: En vidlyfting.

Meddelare: Hemmansägare Hans Bölenius  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det var en vidlyfting nere i Docksta, som hette Sundin. Vi var ilag i ungdomsåren och skojade mycket, så jag kände honom väl. Han var en riktig spelmästare. Han och en som hette Vestman hade en liten slup, som de for och seglade på. Kom de så en gång ända till Stockholm. De såg väl lite annorlunda ut än stockholmarna, där de gick på Stockholms gator, så att folket stannade för och koxade på dem vart de kom. Så var där en fin herre som kom fram till dem och sade: "Ni är väl norrlänningar, ni?" "Jaha," sa Sundin med sitt grova, bestämda mål. "Då kan ni väl spå?" "Jaha!" -"Jag har tappat bort min plånbok. -Kanske ni kan säga mej var den finnes?" -"Jaha då, så Sundin tvärsäkert, "skaffa mej bara en kvarter brännvin, så nog ska dä bli bra!" Den där herrn gick bort och kom igen om en stund med en flaska brännvin. Sundin tog flaskan med bägge händerna, ruskade den, tittade uppåt himmeln och runt omkring, tog sig en klunk ur flaskan och stegade gatan framåt, stannade och ruskade flaskan på nytt och tog sig en klunk och koxade åt alla håll. Så höll han på länge, och där samlades en väldig hop med människor. Till slut sa Sundin: "Nog ser jag, huru det är med den saken. Herrn skall gå dit han låg i natt och söka väl i sängen. Plånboken ligger där!" Allt det där gissade Sundin bara, för han var inte mera "Visgubbe" än katta, som ligger däri spisen. Me det hampade sig så onaturligt väl för honom, att han gissade rätt. Plånboken låg i sängen, och Sundin vart hållen för en falit stor profet där i Stockholm.