Titel: "Kalvar vita å kalvar rö".

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Det var en student, som gick omkring och tog upp viatikum. I en bondgård, dit han kom, sade hustrun, att hon skulle ge honom en hederligt viatikum, om han kunde ställa så, att hon fick bättre lycka med kalvarna. De strök bara med för henne. Jo, nog skulle det bli bra med den delen, sade studenten, och så tog han och skrev nånting på en papperslapp och lindade omkring den en ullgarnsända, varpå han lämnade den åt gumman och sade, att hon skulle förvara det där noga, och för varje ko, som kalvade, skulle hon nysta på litet ullgarn, så skulle hon få se, att kalvarna komme att leva. Hon gjorde så och fick en mycket bra tur med kalvarna. Men efter åtskilliga år kom det talet ut, att hon hölls med trolldom. Pigorna hade sett henne ha ett nyste, som hon syntes vara mycket rädd om. De räknade ut, att det var bjeran. Hon blev stämd för trolldom. Då hon kom inför rätta, frågade domaren henne om det där nystet. Hon tog då fram och visade honom det. Han nystade upp det och fick då fram papperslappen. På den stod skrivet: "Kalvar vita å kalvar rö, vell dem int leva så fo dem dö". Domaren blev ganska förlägen, -ty det var han själv, som skrivit det där. Men inte blev det något straff för gumman.
Detta hörde jag som barn.