Titel: Olle Bull

Meddelare: F.d. Torparen Olof Johan Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

Olle Bull for och for (var ute och reste) lite varstans i världen. Så kom han en gång till ett land, där de hade två storspelmän, far och son, som var utropta för att vara de värsta i världen. Olle Bull sökte rätt på dem och sa, att han ville lära spela av dem. Det skulle nog gå bra, mente de, ifall han hade några anlag, och så tog de och spelade för honom. Då de slutat, sade han: "Dä där var väl nog bra!" de blev då alldeles ursinniga och ville, att han skulle spela, så att de fick höra, vad han dugde till, eftersom han kunde säga så till dem. Olle Bull gick ut efter sin fiol och drog iväg med några bra bitar. Då var han mycket värre än de, för han var den värsta fiolist, som någonsin funnits. -en gång, då han spelade på en bal, passade någon på och stal stråken från honom. Men Olle Bull blev inte strandsatt för det. Han fick tag på en "rockärm" och använde den som stråke, och det gick riktigt bra.